Monday, August 6, 2012

Salam Nuzul Quran Dan Merapu Sikit-Sikit. Takde Masalah kan? =)

Bismillah

Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Segala puji bagi Allah, Tuhan empunya dunia. Segala puji bagi Allah, Tuhan empunya cinta.

Subhanallah, Maha suci Allah dari segala kekurangan, Subhanallah, Maha suci Allah dari segala persamaan. Subhanallah, Maha suci Allah dari segala kesilapan.

Alhamdulillah, hari ini sudah Nuzul al-Quran.

Ya, Nuzul al-Quran. Bermakna hari ini sudah 17 ramadhan. Pada hari ini jugak Badr al-Kubra. Ya. 17 ramadhan, bermakna kita sudah lalui 17 hari di dalam bulan ramadhan. What????? Dah 17 hari? Berapa lama sudah hamba tidak update blog? Giler lama...

Oh! Penyakit MUB la tu. Apa lagi. Oit! Cakap tu kasi cun sikit. Ini bukan MUB la, hamba ada banyak kerja mahu diselesaikan. Al-maklumlah, hambakan pelajar cemerlang. (Huh, memalingkan muka sambil mendongak ke langit dan mengembangkan hidung. Kau ade?) Hoho~

Alhamdulillah. Dah lama hamba tak update blog. Dah lama tak tanya khabar sahabat-sahabat semua. Hamba harap anda sihat-sihat belaka disamping keluarga dan orang yang tersayang. Dan yang jauh di mata tapi dekat di hati, hamba doakan semoga kamu bahagia selalu. Terima kasih.

Alhamdulillah. Hari ini kita masih lagi bernyawa, kita hidup dengan hirup udara yang Allah bagi tanpa kita perlu bayar di kaunter-kaunter khas. Alhamdulillah, Allah masih bagi lagi nikmat pada kita untuk terus hidup mencari rezeki, mencari redha dan mencari rahmatNya.

Hamba mohon maaf dengan sangat kerana sudah terlalu lama hamba menyepikan diri dari teratak hamba tanpa sebarang update. Mohon maaf sekali.

Sudah 17 ramadhan dan sudah pasti banyak yang kita lalui sepanjang ramadhan ini. Suka, duka, senyum tawa dan berbagai lagi. Apa sahaja yang kita lalui, hadapi ia dengan senyuman.

Jangan sedih. Andai mahu bersedih juga, silakan, kerana dengan kesedihan, ia telah membawa kita berjumpa dengan Tuhan. Dengan kesedihan, ia membawa kita berjumpa khusyuk. Dengan kesedihan juga, ia membawa kita benar-benar berada di hadapan Allah.

Hari ini hamba mahu coretkan sedikit tentang kisah hamba yang tak seberapa. Itupun jika anda mahu baca dan jadikannya novel. Kalau tak mahu, hamba pedulik ape. Tak kisah pun. Wekkss!!! Hoho lagi.

Hamba sebenarnya agak sibuk dengan beberapa urusan dan juga beberapa masalah dalaman yang sukar dikawal dengan hati dan minda. Semua ini ujian. Teringat dengan perkara itu, teringat dengan perkara ini. Bermacam perkara bermain dan ligat di dalam kepala dan membuat kepala hamba hampir pecah dan alhamdulillah, walaupun hampir pecah ia masih dapat dikawal kerana Allah membantu.

Permohonan dermasiswa hamba melalui Majlis Agama Islam dan Ada Melayu Perak yang menguruskan zakat bagi pelajar-pelajar ditolak atas alasan hamba tidak layak kerana kaya. Ok. Kaya sangatlah. Tak mengapa, Allah tutup satu pintu buat hamba. Hamba tak kisah, tapi hamba sangat teringin mengajak ahli panel lembaga pengarah untuk datang ke rumah hamba dan makan bersama hamba. Dan hamba juga terasa ingin bersembang-sembang dengan beliau. Semoga kesempatan itu akan tiba dan segalanya akan dikawal dan juga semoga Allah membuka pintu hatinya dan hati kami.

Start merapu sebab tak tidur-tidur lagi.

Kemudian, alhamdulillah. Proses penulisan buku pertama hamba, insyaallah, masih berjalan lancar dan semakin banyak hamba menulis buku semakin banyak ilmu yang hamba dapat dan juga ada beberapa projek yang hamba akan susun bersama pensyarah-pensyarah hamba. Doakan kejayaan buku pertama hamba.

Itu je la kot. Mengantuk sangat dah ni sebab tak tidur lagi dari semalam. Semoga dapat tidur sekejap dan bangun untuk meneruskan kerja yang belum selesai lagi.

Jaga diri, iman dan islam.

Allahu a'lam.

P/S : Khusyuk mendengar Najwa Latif - AdaMu. =)

P/S : Sangat rindu.
0 Orang Bercakap: