Sunday, June 5, 2011

Sifat Seorang Lelaki Yang Makin Pudar

Bismillah..

Segala puji bagi Allah tuhan sekelian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kita Muhammad SAW, yang tidak pernah jemu menyebarkan cintaNya dan cintanya.

Alhamdulillah, ketika entri ini ditulis, hamba berada di teratak ibu saudara hamba di Sungai Petani, Kedah. Bermalam di sini untuk meneruskan perjalanan ke Alor Star, Kedah. Bermukim di Alor star untuk beberapa ketika. Insyaallah jika tiada aral dan balak melintang, hari isnin ini hamba akan mendaftar sebagai pelajar semula di KUIN.

Pagi ini seusai solat subuh hamba teringat akan kata-kata sifu hamba dalam bidang fotografi. Beliau seorang guru Bahasa Inggeris yang sangat rendah diri, mempunyai fikrah islami dan seorang bapa dan suami yang hebat! Beliau belajar di England dulu. Baru-baru ini kami berjumpa. Ya, berjumpa sebab rumah dia belakang rumah hamba je. Hoho~

Kami berjumpa, borak panjang. Isu-isu semasa, isu fotografi, penulisan, politik, walaupun hamba sebenarnya muak dengan politik di Malaysia. Terlalu banyak kecabulan. Kemudian secara tiba-tiba terpacul dari mulut hamba akan cerita tentang abang Salleh Yaakob kita yang baru sahaja mendapat isteri yang baharu, melengkapkan kuota memilki isteri yang dibenarkan dalam islami. Dengan selamba hamba cakap kepada sifu hamba begini, "bini baru dia cun worr! Muda lak tu. Tua setahun je dari saya. Cis sungguh!" Hamba menyatakan kekesalan hamba pada beliau sambil di tangan ada sebungkus choki-choki susu dan coklat. Beliau pada masa itu hanya sedang menyepak-nyepak batu kecil di jalan raya yang diberikan oleh kerajaan yang luasnya hanyalah dua kangkang kera. Dengan selamba dan tenang juga beliau memberikan jawapan yang agak mengejutkan buat hamba, "Elok la dia kawen dengan abg jem tu daripada kawen dengan orang muda yang sekarang ni rata-ratanya agak keparat.." Jawapan beliau benar-benar menyentak hati hamba. Bukan terkejut dengan jawapan yang diberikan, tetapi terkejut dengan kenyataan yang diceritakan. Mengapa hamba tidak berfikir tentang perkara itu.

Beliau menyambung lagi, "Cuba awak tengok, berapa ramai anak muda yang sebaya awak yang baik? Yang boleh diharap? yang betul-betul ada sifat seorang lelaki. Bukan sifat lelaki yang batin tu, tapi sifat seorang lelaki yang budiman atau didalam bahasa penjajahnya digelar gentleman?" Hamba mendengar dengan penuh minat. Beliau menyambung, "Tak ramai yang ada sifat macamtu sekarang. Yang ada cuma lelaki-lelaki keparat yang kononnya baik tetapi suka mengambil kesempatan ke atas kebaikkan wanita, mungkin juga bini baru Salleh Yaakob itu rasa tidak ada seorang pun lelaki muda yang dapat menjadi pelindung buat dia." Bila hamba dengar sahaja perkataan pelindung dari mulut beliau, lagi sekali hamba tersentak. Kali ini lebih hebat lagi. Rasa seperti berada di bawah taklukan seorang gergasi sambil kepala hamba diketuk-ketuk dengan tukul besi dan dismack secara paksa. Subhanallah!! Ini adalah sifat yang makin pudar dalam diri seorang lelaki zaman sekarang. Beliau berkata lagi, "Daripada 10 orang lelaki yang seumur awak, mungkin hanya 2 ataupun 3 sahaja yang memiliki akhlak yang baik, akhlak yang bersih, peribadi yang bersih, selebihnya hanyalah keparat-keparat yang memalukan kaum Adam ini."

Subhanallah.. Hamba tertunduk. Diam. Tidak mampu bicara. Sepertinya terkena pada batang hidung sendiri. Memang benar apa yang diucapkan oleh sifu hamba. Sudah berapa malam hamba tidak tidu memikirkan perkara ini. Mengapa dan mengapa?? Soalan ini terus menerjah kotak fikiran hamba. Lalu secara jujurnya ingatan hamba teringat kepada seseorang yang pernah hamba sayangi dan cintai, sehabis hati. Cuma hamba bersangka baik dengan Allah. Ini bukan jodoh hamba, mungkin bila dengan hamba dia tidak akan pernah mengenal erti bahagia. Mungkin dengan orang lain dia mengenal erti bahagia. Bila ditegur secara sirr begitu, hati hamba mula berdetak, bagaimana mahu menjadi lelaki yang lebih baik.

Allah bercakap dengan kita melalui al-Quran. Dalam al-Quran surah annisa yang bermaksud : Lelaki itu lebih kuat daripada wanita. Baiklah, pada pandangan hamba, pada kajian dan pembacaan hamba, kuat di sini yang Allah sebutkan bukan sahaja terletak pada kekuatan fizikal semata, ia meliputi kekuatan untuk melindungi, menjaga, kewangan dan berbagai lagi. Jika sebagai seorang lelaki tidak tahu bagaimana untuk menghargai seorang Hawa, maka ranaplah semuanya. Daripada situlah lahirnya anak-anak yang dibuang di jalanan, lahirlah anak-anak yang dibuang dari tingkat atas rumah, lahirlah anak-anak yang diletakkan di pagar masjid lalu dihurung semut dan semut itu menggigitnya dan berbagai lagi. Bagaimana mahu menjadi pelindung bagi seorang wanita? Jawapan itu sudah ada, cuma kita buta. Jawapan ada pada sosok junjungan kita Muhammad SAW. Lihat bagaimana baginda menghargai seorang makhluk yang bernama wanita. Cuma baginda diberi keizinan oleh Allah SWT untuk berkahwin lebih daripada satu. Itu adalah kelebihan yang Allah berikan.

Bagaimana untuk menjadi pelindung yang baik bagi seorang wanita. Ini adalah beberapa rumusan yang telah hamba buat pagi ini untuk lelaki dan juga hamba :

1. Menjaga hati terlebih dahulu. Jangan benarkan diri kita melalui perkara maksiat.
2. Selalu berdoa kepada Allah agar diberikan keimanan yang mantap, jiwa yang teguh.
3. Mohon Allah lindungi kita dari berlakunya perkara maksiat. Sekecil-kecil maksiat hinggalah sebesar-besar maksiat.
4. Bina kekuatan dalam diri, jadilah pelindung untuk diri kita dahulu.
5. Jadikan Rasulullah SAW sebagai uswatun hasanah yakni contoh tauladan untuk diri kita.
6. Belajarlah menghargai seorang makhluk bernama wanita. Percayalah, dalam dirinya ada Nur yang tak mungkin padam.
7. Jadilah seorang lelaki yang bertaqwa. Insyaallah, Allah permudahkan jalan.

Insyaallah, kita sama-sama mencuba. Entri ini juga buat hamba. Mana tahu mungkin satu hari nanti hamba terlupa dan bila hamba buka blog ini semula hamba akan ingat. Ini juga teguran buat hamba, mudah-mudahan Allah permudahkan jalan buat hamba. Menyesal sekarang tiada gunanya, ianya sudah terjadi. andai boleh diundurkan waktu, memang hamba akan pergi dan memperbaiki segalanya.

Ah! Kuat berangan la lu! Hoho~

Allahu a'lam..

P/S : Mood rindu. Cahaya...... (T_T)

P/S : Esok daftar KUIN. Malas-malas rasanya. Balik umah tido agak-agak boleh tak? Belajar tinggi-tinggi tp bengong gak. Hohooo....~ (^_^)v

P/S : lalala~

1 Orang Bercakap:

sEindAh mAwAr bErdUri said...
This comment has been removed by the author.