Wednesday, November 3, 2010

Selamat Berjuang Wahai Tetamu Allah Sekelian!

Bismillah..

Tiada kata pembuka kali ini. Terus kepada penulisan. Apa pun segala puji bagi Allah.

Musim haji sudah tiba lagi. Telah ramai rakyat Malaysia yang sudah berangkat ke Tanah Suci untuk menunaikan rukun Islam yang kelima. Ya! Bukan mudah untuk sampai ke sana. Jika dilihat pada sejarah dahulu, nenek moyang kita mungkin bersusah payah, bergolok gadai untuk menunaikan ibadah haji. Pergi ke Mekah dengan kapal layar yang mana perjalanannya memakan masa lebih kurang 3 bulan di atas laut, 40-45 hari di Tanah Suci kemudian 3 bulan di atas laut untuk kembali semula tanah air.

Semasa di dalam perjalanan yang 3 bulan itu, pelbagai susah payah yang telah mereka lalui. Menemui ajal untuk menemui Ilahi di Tanah HaramNya, lalu mayatnya ditanam di dalam laut. Jihad! Ya! Menunaikan ibadah haji itu jihad. Berbeza dengan zaman sekarang. Seiring dengan peredaran masa, proses untuk menunaikan haji telah dilaksanakan dengan baik. Terima kasih kepada Prof. Ungku Aziz untuk idea yang sangat hebat ini. Dengan kebijaksanaan beliau yang dianugerahkan Allah, kita dapat menikmati bagaimana mudahnya urusan untuk menunaikan ibadah haji.

Alhdmulillah, pada tahun 2007 yang lalu, hamba dan Ummi hamba telah diberi kesempatan untuk menunaikan ibadah haji. Alhamdulillah, segala ujian dan susah payah dapat kami lalui dengan penuh sabar. Bukan mudah untuk sampai ke sana. Bukan mudah untuk dapat menjejakkan kaki ke Tanah HaramNya. Hanya yang terpilih. Alhamdulillah, kami adalah antara orang-orang yang dipilih oleh Allah untuk sampai ke bumi HaramNya.

Ya! Menunaikan ibadah haji itu jihad. Menjadi tetamu Allah ataupun Dhuyufurrahman itu satu kemuliaan kerna bukan semua yang berpeluang untuk sampai ke sana, ya seperti yang cakapkan tadi, hanya yang terpilih.

Tulisan kali ini agak menjurus kepada kerinduan hamba terhadap tanah suci, cita-cita hamba pada suatu masa dulu.

Tidak tertahan rasanya bila melihat mereka-mereka ingin menunaikan ibadah haji. Kerna apa? Hanya yang sudah pergi sahaja dapat merasai bagaimana rasanya sekarang. Hati ini bagaikan meronta seperti anak kecil yang mahu didakap ibunya. Berada di dataran Baitullah seperti didakap dengan rasa kasih sayang yang maha indah! Tiap titisan airmata yang berderai di pipi seolah-olah ada yang menyekanya, menyeka dengan penuh rasa cinta. TakutkanNya kerana dosa-dosa yang telah dilakukan. Merintih pilu agar dipandang dengan kasih sayangNya. Aduhai.. Bagaimana mungkin dapat melupakan semua itu. Benar kata para pencinta Ilahi, tiada cinta yang lebih manis dari cinta bersama Ilahi. Bagaimana Rabiatul Adawiyah tenggelam di dunia cintanya bersama cintaNya. Bagaimana Syeikh Abdul Qadir Jailani yang hanyut dalam lautan rindu dalam rinduNya? Bila berada di Baitullah al-Haram seperti amat menyentuh jiwa.

Masih lagi hamba ingat, betapa kagumnya hamba dengan binaan Nabi Allah Ibrahim alahissalam bersama anaknya, Ismail alahissalam. Saat itu pantas terkenang bagaimana Rasulullah memperjuangkan Islam di tanah tersebut. Hamba memijak tanah di mana Islam mula-mula disebarkan. Hati hamba bergetar hebat, apakah kotor yang hamba bawa untuk berjumpa dengan Raja segala Raja dan apakah kotoran-kotoran itu bisa dibersihkan dengan hanya setitik dua airmata yang jatuh gugur di pipi? Waktu itu, hanya Allah yang layak untuk menilai hati ini.

Masih lagi hamba terhidu harum bau kelambu Kaabah, hitam pekat warnanya, tebal dan kemas buatannya.

Masih lagi hamba ingat cita-cita yang tidak pernah khabarkan, hatta pada insan yang hamba pernah cintai. Kadangkala tersenyum sendirian bila terkenangkan. Anda mahu tahu? Hamba pernah bercita-cita, andai kata hamba sudah menikah dengan beliau yang hamba sayangi tempat pertama untuk hamba berbulan madu adalah Mekah. Menunaikan haji atau umrah bersama isteri tercinta. Tempat di mana cinta dipertemukan? Ya! Cinta dipertemukan. Kaabah dibina atas suruhan Allah dan dilakukan dengan penuh rasa cinta. Melakukan korban dilakukan atas suruhan Allah dan dilakukan dengan penuh rasa cinta. Jibril alahissalam pernah menawarkan Uhud untuk dihempapkan ke atas kaum-kaum yang menyeksa kekasih Allah, namun sabda baginda cukup indah :"biarkan wahai Jibril, mungkin mereka tidak beriman namun anak cucu mereka akan beriman." Kejadian itu berlaku di mana? Di Mekah al-Mukarramah. Kerana apa Baginda berkata begitu. Kerana cinta. Nah! Bukankah hamba benar? Tempat cinta dipertemukan? Begitu juga dengan cita-cita hamba yang tidak pernah hamba sampaikan pada sesiapa sehinggalah hari ini, anda yang membaca blog hamba.

Makanya, anda yang bercita-cita untuk berbulan madu, bulan madulah di Mekah. Tunaikan haji atau umrah bersama isteri atau suamimu yang tercinta. Anda rasa tak best? Mana anda tahu? Pergi pun belum. Heh! Pegang kata-kata hamba, bila anda pergi bersama orang yang tercinta untuk mencari cinta, Insyaallah anda akan mendapat cinta juga! Cinta yang manis untuk melayar cinta agar nanti bertemu CINTA!! Percaya pada hamba.

Kepada anda yang akan menunaikan ibadah Haji atau umrah, sampaikan salam hamba pada Rasulullah SAW yang tercinta. Anda cintakan baginda? Buktikan!

Carilah cinta di balik ihram yang putih, carilah cinta di balik padang arafah semasa berwukuf, carilah cinta di bawah kubah hijau di mana bersemadinya tubuh kekasihNya yang paling dicintai, carilah cinta di balik Baqi'..


Allahu a'lam..

0 Orang Bercakap: