Sunday, October 9, 2011

Cita-Cita Saya

Bismillah..

Segala puji bagi Allah, tuhan yang menciptakan alam dalam masa enam hari. Segala puji bagi Allah, tuhan yang menciptakan dalam jasad manusia itu ada satu nadi yang berdenyut. Segala puji bagi Allah yang menghidupkan dan mematikan hamba-hambaNya. Segala puji bagi Allah yang berkuasa di atas setiap sesuatu.

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Nabi yang diberikan mukjizat paling hebat dan kekal sehingga hari kiamat. Selawat dan salam ke atas Baginda SAW yang bulan terbelah kerananya. Selawat dan salam kepada Baginda SAW yang tidak henti air matanya mengalir mengenangkan kita, umatnya.

Alhamdulillah, setelah agak lama melarikan diri dari blogging maka hari ini hamba mendapat kekuatan. Idea untuk menulis juga sudah terbengkalai beberapa lama. Bilalah boleh hantar manuskrip baru kepada penerbit. Doakan semoga hamba punya kekuatan untuk menulis dan doakan semoga Allah memberikan hamba idea yang baik untuk hamba mengarang.

Hari ini hamba akan bercerita sedikit tentang cita-cita hamba. Hamba tidak mahu menyenaraikan kronologi sususan cita-cita hamba, namun insyaallah hamba akan menceritakan cita-cita hamba yang sehingga sekarang hamba ingin lakukan dan jika mampu hamba mahu belajar sehingga tahap yang tetinggi.

Hamba mulakan dengan kesukaan hamba dahulu. Hamba punya satu hobi yang mana hamba suka menonton cerita-cerita atau drama-drama yang berunsurkan perubatan. Mula dari drama inggeri E.R, Scrubs sehinggalah Grey's Anatomy dan Miami Medical, kecuali Cinta Medik. Gediks! Masa hamba masih di bangku sekolah rendah, hamba suka menonton drama E.R tetapi tak pernah abah hamba bagi sebab abah kata merepek. Mungkin beliau tak bagi anak dia tengok benda-benda yang memualkan seperti darah, jantung fresh dan lain-lain lagi. Tapi keghairahan hamba untuk menonton drama-drama berbentuk perubatan tidak dapat ditahan. Suka mencari dan kadangkala suke tengok paramedik wat keje. Masa hamba sekolah rendah dulu hamba adalah ahli aktif la jugak dalam Persatuan Bulan Sabit Merah. Kemudian bila masuk sekolah menengah tak join dah persatuan sebab Maahad Tahfiz kami masa tu tak wujud badan-badan persatuan.

Melangkah ke alam diploma barulah hamba mencari semula drama-drama ini tapi sangat terhad kerana tak banyak televisyen yang menyiarkan drama-drama sebegini yang ada cuma lebih banyak cinta daripada mediknya. Meluat. Input yang ciput. Kemudian bila dah tahu TV2 ada menyiarkan drama Miami Medical, hamba selalu follow sehinggalah drama itu terpaksa dihentikan untuk memberikan laluan untuk program realiti Pilih Kasih, kelolaan Rosyam Nor. Saya juga tidak ikuti program itu tapi yang pentingnya saya tak suka dan dahagakan cerita-cerita perubatan.

Ok, itu adalah kesukaan hamba. Tapi, apakah kaitannya drama-drama perubatan dengan tajuk? Eh! Mestilah ada kaitannya. Disebabkan hobi hamba yang suka tengok drama-drama berunsurkan sains makanya cita-cita hamba adalah untuk menjadi seorang doktor. Hebat bukan cita-cita hamba? Haha.. Masa sekolah rendah hamba ada 2 cita-cita besar yang hamba masih ingat sehingga hari ini. Cita-cita pertama adalah menjadi doktor dan yang kedua adalah saintis. Hebat bukan? Tetapi malangnya hamba tidak pandai dalam matematik dan selalu dapat markah cukup-cukup makan dalam mata pelajaran sains. Paling pandai pun dapat C je. Masa SPM matematik hamba failed dan subjek sains pun cukup-cukup makan, 6C. Hebat bukan?

Tapi hamba tidak pernah menyesal dengan apa yang hamba lalui, Allah tidak memberikan kelebihan pada hamba dalam bidang akademik tetapi Dia mengubah jalan hamba untuk mendalami agama. So what? tak rugi bukan? Plus hamba juga minat dalam fotografi dan sudah hampir 3 tahun berjinak dalam bidang itu dan hamba juga suka dengan bidang teknikal dan komputer. Hoho~

Kenapa tiba-tiba tajuk ini yang hamba coretkan? Ya, mesti anda tertanya-tanya bukan? Sebab tadi ketika sedang menonton televisyen, hamba tertukar NTV7 dan kebetulan drama perbutan, Grey's Anatomy dan ketika itu sedang dalam babak sepasukan pakar perubatan yang terdiri daripada pelbagai kepakaran sedang membuat satu pembedahan untuk menyelamatkan seorang wanita yang hamba tidak tahu sebab apa tapi yang pastinya kronik dan dalam masa yang sama wanita itu sedang mengandung. Mereka sedang berusaha untuk menyelamatkan dua nyawa dan untuk meredakan keadaan pasukan perubatan itu menyanyikan salah satu lagu kegemaran hamba nyanyian kumpulan The Fray. Tajuknya How To Save A Life. Hamba tahu, keadaan dalam dewan bedah itu amat tertekan dan sepertinya mereka kehilangan semangat dan lagu itu seolah memberikan mereka semangat untuk terus berjuang untuk menyelamatkan dua nyawa. Seolah-olah mereka sedang bekerja dengan Malakul Maut.

Akhirnya dengan kesungguhan mereka, dua nyawa dapat diselamatkan setelah berbagai emosi yang dilalui. Hebat, hamba kagum dan tidak semena-mena air mata hamba mengalir melihat mereka berusaha sebegitu. Bermain dengan nyawa. Bukan perkara mudah apabila bermain dengan nyawa.

Mungkin disebabkan drama Grey's Anatomy itu juga hamba dapat recall balik apa yang hamba mahu jadi satu hari nanti. Sebentar tadi hamba duduk-duduk termenung dan muhasabah. Alhamdulillah, Allah cepat memberikan jawapan pada muhasabah hamba.

Hamba bersembang dengan diri ini. Mungkin selepas degree ini hamba akan mula belajar tentang perubatan moden. Mungkin akan mengambil diploma perubatan dan seterusnya mengambil ijazah di dalam bidang perubatan. Wah hebat. Ada 2 ijazah. Ijazah dalam Quran dan Perubatan. Tetapi lamunan indah itu terhenti seketika. Kerana apa? Kerana tanggungjawab yang dipikul di bahu itu. Sangat berat dan hamba khuatir hamba tidak mampu untuk menjalani tanggungjawab itu. Sedangkan tanggungjawab kecil pun tidak mampu apatah lagi tanggungjawab untuk menyelamatkan nyawa. Berat sungguh.

Hamba adalah seorang yang mudah mengeluarkan air mata, tapi bergantung pada keadaan. Bukanlah semua keadaan hamba perlu menangis. Kalau ketawa terbahak-bahak tu mungkinlah akan menangis, sebab tak tahan gelak. Hoho~

Kesimpulannya, Baru hari ini hamba tahu kenapa Allah tidak mentakdirkan hamba untuk menjadi seorang doktor. Sangat berat tanggungjawab itu dan yang pastinya hamba tidak mampu untuk laluinya dengan air mata.

Biarlah mereka yang benar-benar hebat menjadi doktor. Sesungguhnya mereka sangat hebat. Hamba tidak mengata atau memerli golongan doktor atau sesiapa sahaja yang berada di dalam bidang perubatan tetapi percayalah, Allah telah memilih kamu untuk memikul amanah ini, Allah telah memilih kalian untuk memikul tanggungjawab ini. Hanya insan-insan terpilih sahaja yang mampu untuk menghadapi. Hamba tidak mampu. Tidak mampu melihat tangisan orang lain yang kehilangan.

Allahu a'lam.

P/S : Currently listening to Grey's Anatomy Music Event - How To Save A Life. (The Fray Cover)

P/S : Hmm... Rindu agaknye kot.

0 Orang Bercakap: