Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Datang Lagi Dab Blog Ini Insyaallah Akan Berjalan Seperti Biasa Semula.

Bismillah..

Segala puja dan puji bagi Allah, yang hanya layak menerima puja dan puji serta kebesaran dan keagungan. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang telah memberikan udara, yang memberikan nyawa serta tidak pernah Dia minta untuk dibayar semula setelah berpuluh tahun kita hidup di atas muka bumiNya. Subhanallah...

Alhamdulillah, setelah beberapa bulan kita rakus menjamah itu dan ini, kini tiba masanya untuk kita mengikat perut ini selama 12 jam. 12 jam ini bukanlah sebagai tanda Allah menyiksa diri kita, tetapi sebagai peringatan kepada kita serta Dia menyuruh kita mencari keampunan serta kekuatan agar nanti kita dapat mendiami Syurga yang abadi, tidak ada orang tua, tidak ada yang buruk-buruk. Yang ada cuma keindahan yang maha indah. Amalan yang kita lakukan sekarang inilah dinamakan sebagai "Puasa". Dalam bahasa Arabnya dipanggil "Al-Saum". Bulan ini hanya Allah berikan sebulan sahaja dalam setahun. Dan tahukah anda, yang dalam sebulan itu terdapat satu hari di mana hari itu dipanggil "Lailatul Qadr". Malam ini adalah malam yang penuh dengan keberkahan. Malam itu lebih baik dari seribu bulan jika kita beribadah dengan khusyuk pada waktu itu.

Kenapa Allah berikan malam itu kepada Manusia? Yela.. Dah Allah menciptakan manusia, sudah tentu Allah nak bagi kita beramal pada waktu itu. Bukan pada waktu itu je. Pada waktu-waktu lain pun kita harus beramal ibadah. Kenapa Allah bagi pada Manusia plak ye? Sebab Allah sayangkan kita. Allah masih lagi memberikan peluang pada kita agar sempat berbuat kebaikan sebelum tiba hari kiamat.

Renung-renungkan dan selamat beramal.

Insyaallah, akan ada entri terbaru..

Wallahu a'lam..

0 Orang Bercakap: